torsdag 11. mars 2010

Musikkvideo



Vi har fått i oppgave å skrive om en musikkvideo. Grunne til dette, er at vi har om sammensatte tekster i Norskfaget. Jeg har valgt "Hero of War" av det amerikanske punk rock bandet, Rise Against. Sangen ble gitt ut i januar 2008 og kommer fra albumet ”Appeal to Reason”. Denne sangen er innunder sjangeren rock, og den er aktuell for alle aldersklasser.

Her er teksten: "Hero of War"

Sangen handler om en gutt som blir bedt om å dra ut i krigen av faren sin. Han blir med i hæren og forteller oss hvordan han blir trent opp for å dra til krigen i Irak. Gutten forteller om alt det forferdelige de gjør, fra det å skyte sivile, til det å torturere andre mennesker. Han kjemper for sitt fedreland og er sikker på at han vil bli sett på som en helt, når han kommer hjem.

Musikkvideoen er lagd og regissert av Meriert Avis. Videoen er laget slik at det vokalisten synger om, blir vist i bilder. Dette er vekselvis med at vi ser han synge. Vi får se sterke bilder fra krigens onde sider. Vi får også se bilder av en ung mann som virker nok så frustrert. Dette er den sammen mannen som er i krigen, bare her har han hår, noe som tyder på at det er etter at han har kommet hjem igjen. Man får inntrykk av at han ikke får sove på grunn av alt han har gjort og opplevd under tjenesten i krigen. For eksempel i 4. vers der han synger:

"They took off his clothes
They pissed in his hands
I told them to stop
But then I joined in
We beat him with guns
And batons not just once
But again and again"

Dette er et eksempel på at man kan ende opp som et produkt av omgivelsene man er i. Soldaten har først medfølelse for offeret, men etter hvert trekker gruppepresset han inn i situasjonen. Han visste at det han og de andre gjorde var galt, men likevel, ble han med.
Senere i videoen, og sangen, kommer det en kvinne mot soldatene. Gutten ber henne om å stoppe. Kvinnen gjør ikke som han sier, og blir skutt. I det hun faller i bakken, ser han at hun holder et hvitt flagg.

Det hvite flagget som kvinne bar med seg, kan være et symbol på fred. Videre i sangen får vi vite at gutten drar hjem igjen med et flagg. Et flagg han er stolt av, og det eneste han stoler på. Dette er nok ikke det amerikanske flagget, men det hvite fredsflagget.

Noen vil nok si at denne sangen kritiserer soldater. Personlig mener jeg at den ikke gjør det. I en krig skjer det forferdelige ting, og folk gjør ofte feil. Jeg tror det er akkurat dette Rise Against ønsker å formidle. Meningen med denne sangen er å beskrive den stoltheten mange soldater har når de tar valget om å bli med i hæren, så vel som det at man lett kan bli et produkt av den situasjonen en er i.

Jeg valgte denne videoen, fordi jeg liker sangen veldig godt. Hvis en lytter til den et par ganger og legger ordentlig merke til teksten, er den virkelig til å få gåsehud av. Videoen til sangen er absolutt med på å forsterke inntrykket. Det er en stor sammenheng mellom miljø, musikk og sangtekst. Videoen er med på å beskrive det som skjer i sangen på en veldig god måte. Dette gjør at sangen blir enda mer betydningsfull og rørende.

Videoen er hentet fra youtube
Bildet er fra flickr

mandag 8. mars 2010

Den nakne sannhet

Nettsamfunnet "facebook" har eksplodert noe enormt de siste årene. Det er faktisk så mye som over 300 millioner brukere. Enkelte personer bruker dette nettstedet som en slags "dagbok", der de forteller hva de gjør etter punkt og prikke. Det er vanlig å legge ut bilder, der mange av de er fra helgens fester eller middager. De inneholder som ofte flere ansikter enn bare ansiktet til den som har lagt de ut. I motsetning til mange andre nettsamfunn, bruker folk fulle navn, i stedet for kallenavn og den slags. Du kan også merke bildene du legger ut med navn på alle de som er avbildet. Alle vennene dine kan se bildet, samt alle vennene til de andre som er avbildet. Dette på tross av at du ikke har noe kjennskap til disse personene. I tilegg, hvis noen legger inn en kommentar på bildet, kan også vennene deres igjen se bildet og kanskje også hele albumet.

Som oftest er bildene av venner og familie, men likevel skal man være forsiktig med å legge ut slike bilder. Egentlig er det ikke lov til å legge ut bilde av en annen person på internett uten personens samtykke. Det er akkurat de samme reglene som gjelder for pressefotografer som for privatpersoner.
Det kan være ufattelig morsomt med festebilder og bilder der folk dummer seg ut nå, men senere når festen er glemt og livet har gått videre er det kanskje ikke fult så morsomt om bildene dukker opp igjen. Bildene kommer nemmelig til å være tilgjengelig lenge.

(Bildene er hentet fra Flickr)