torsdag 28. januar 2010

Jokke og Valentinerne mot Dumdum Boys

Fortiden jobber vi med lyrikk på skolen, og i forbindelse med dette skal vi sammenlikne to rockesangere. Den ene er ”Jeg er redd” av Jokke og Valentinerne, mens den andre er ”Tyven tyven” av Dumdum Boys.

Her kan du høre ”Jeg er redd”:


Her kan du høre ”Tyven tyven”:


Fokuset i disse to sangene er ganske så forskjellig. I ”Jeg er redd” er livet til den som forteller i fokus, der sangen starter med at han vokser opp i et trygt og godt hjem, hvor alt er bra. Deretter følger vi fortelleren til et nytt og ukjent sted. På mange måter kan man si at sangen er en oppvekstfortelling som vi alle kan kjenne oss igjen i. Fortelleren møter flere og flere folk, men finner etter hvert ut at han aldri kan komme så godt innpå dem som han gjerne vil. I ”Tyven tyven” er historien derimot at en tyv stjeler øyenstenen til fortelleren. Dette skjer parallelt med at en ljå gjør akkurat det samme.
Språket i ”Jeg er redd” er lett og hverdagslig. Det er rett fram og lett å forstå. På mange måter virker hele sangen nokså tilfeldig. Ved første øyekast, er det hverken synlig system i versene eller verselinjene. Men ser man litt nærmere på oppsette finnes det et system på en litt merkelig måte. De lange verselinjene i et vers er parallelle med de samme verselinjene i et tilsvarende vers.
I ”Tyven tyven” er språket noe mer gjennomtenkt, men likevel ikke komplisert eller vanskelig å forstå. På samme måte som at språket virker mer gjennomtenkt er også måten versene er bygd opp mer strukturert. Samtidig som at en setning går over flere verselinjer.

Videre vil jeg si litt om bruken av språklige virkemidler i disse to sangene. Virkemiddelet kontrast, står sentralt i ”Jeg er redd”. Hvis vi for eksempel ser enda litt nærmere på versene, så er alle versene bygd opp med en positiv undertone helt til siste verselinje, da det bygger seg opp mot noe litt mer dystert.
I ”Tyven tyven” er virkemiddelet symbol mer brukt. Øyenstenen kan være et symbol på noe sårbart, noe uerstattelig. Ljåen kan for eksempel da være et symbol på tyven som stjeler med seg det uerstattelige til dødsriket. Det står at om ljåen skulle hatt en sjel, ville det ha vært sjelen til en skjære. Skjære er her symbol på noe ondt og slemt. Sangen inneholder også besjeling (det å gi menneskelige egenskaper til noe ikke menneskelig). Det står blant annet at han spjærer den åpne himmelen. Her gis himmelen en menneskelig egenskap.

Jeg skal nå gå litt videre til å snakke om bruken av rim i disse to sangene og hvordan tekstene henger sammen med musikken. I både ”Tyven tyven” og ”Jeg er redd” er det for det meste brukt parrim, men også halvrim. Det er heller ikke alltid at rimene rimer.
Når det gjelder musikken, så synes jeg den passer godt til temaet i ”Tyven tyven”, men etter min mening så henger ikke musikken og teksten i ”Jeg er redd” sammen. Musikken er nokså munter og glad, noe som ikke helt passer til tekstinnholdet og temaet, til tross for at mesteparten av teksten er nok så munter. Men om en tenker litt nøyere over dette, kan musikken fungere som en kontrast til tekste.

Begge sangene handler på hver sin måte om tap, ensomhet og lengsel. I ”Jeg er redd” er det tapet av det trygge og gode som gjelder. Fortelleren føler seg ensom og lengter etter trygge omgivelser. Mens i ”Tyven tyven” er det tapet av det uerstattelige og det å miste en man er glad i som er handlingen. ”Tyven tyven” er en sang som er skrevet av Kjartan til Prepple. Han skrev denne sangen etter at Prepple hadde mistet sin lille datter.

(Bildene er hentet fra Flickr)

fredag 8. januar 2010

Vinterdikt

På skolen har vi om lyrikk og vi fikk i oppgave å lage to vinterdikt. Da vi skrev det ene diktet, tok vi utgangspunkt i et par lapper vi hadde skrevet med ord som minnet oss om vinter. I det andre diktet som heter "Et forfrosset dikt" tok vi utgangspunktet i diktet "Et uansvarlig dikt" av Kolbein Falkeid.

KULDEKREM OG KVIKKLUNSJ
Inne har vi det trygt
Vi er helt uten frykt
Med varmen fra vår snølykt
På vindu dannes isroser,
Mens vi sitter ved peisen og koser.

Om vinteren har vi ferie
Og sitter inne å ser på en random serie
Fordi vi blir syke av en bakterie
Vi kler oss med ull når det er frost
Men vi foretrekker lacoste

Vi måker våre skispor
På vår kjære moder jord
Slik som vi gjorde i fjor
Det knitrer i peis og kaffen er varm
Dette er en del av vinterens sjarm

ET FORFROSSET DIKT
Vinterdiktet
Kom hutrende inn i Asker sentrum midt i Januar
Det bar et juletre under armen
Og stjerna i kjeften
Føttene var blå av kulden men de fortsatte å gå
Ikke alle syntes jula var forbi
Mange beefe liergutter mente at det
Var da temmelig mange random ord uten mening på slutten av dette vinterdiktet -
jaha

Diktene er skrevet av Anniken, Malin, Sondre og Meg
(Bildet er hentet fra Flickr)

onsdag 6. januar 2010

En ventende John Mayer

Vi har fått I oppgave å velge en sang der vi skal analysere teksten. Jeg har valgt en sang jeg liker veldig godt, nemmelig "Waiting on the world to change". Den er laget av John Mayer og er den første singelen som er sluppet til albumet Continuum. Det er en bra låt som har et viktig budskap samtidig som den er fengende og fin. Albumet ble gitt ut i 2006.

”Waiting on the world to change” har et politisk og samfunnsrettet budskap i seg. Sangen handler om John Mayer sin generasjon og deres passive holdning til dagens samfunn, og det at de ikke viser entusiasme og jobber nok for at det skal skje en endring i verden. Mayer synger at de ser alt som går galt i verden og med de den blir ledet av:

Now we see everything that's going wrong
With the world and those who lead it
We just feel like we don't have the means
To rise above and beat it

Det kommer frem at de føler seg maktesløse og har mangel på tro om bedre tider. Følelsen av at de ikke har makt nok til å gjøre en endring fører til misnøye og gjør at de mister lysten til å gjøre en innsats. Sangen handler mye om det at det kun er de som står ved makten som kan gjør noe og at alt det alle andre gjør ikke får noen betydning. Han synger at en dag kommer hans generasjon til å styre verden og at de fortsatt venter på en endring. Dette kan tyde på at han mener at når de kommer til makten vil alt bli bedre, fordi de nå har sett alt som går galt og derfor vet hva de skal gjøre for å få til en positiv endring.

One day our generation
Is gonna rule the population

So we keep on waiting
Waiting on the world to change

Rett og slett er dette en fin, sinnefri sang om en nok så missfornøyd generasjon. Sangen inneholder altså direkte samfunnskritikk. Tekst og musikk henger godt sammen, men det tyder ikke på at det er brukt noen rim i sangen. Gjentakelse er det derimot mye av. Settningen "We keep on waiting, waiting on the world to change" kommer igjen og igjen, noe som fører til at det blir en "rød trå" gjennom hele tekstes. Det har vær stor etterspørsel etter sangen i mange tv-programmer, veldedighets arrangementer og andre hendelser, på grunn av temaet.

Her kan du se og høre John Mayer synge ”Waiting on the world to change”:



(Bildet er hentet fra Flickr)